Reclama pe acest blog/ Advertise on this blog


BANNER - 1 EURO/ZI

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Dincolo de aparenţe


Dincolo de aparenţe

               Este ştiut faptul că suntem individualităţi interconectate, iar existenţa fiecăruia în acestă lume este un episod dintr-un lung metraj.
Înca din timpurile antice, înţelepţîi şi-au pus întrebări existenţiale şi au căutat răspunsuri demonstrabile.
Cea mai simplu de complexă întrebare a fost mereu „de ce ?” De altfel, aceasta este şi cheia magică a evoluţiei, atât spirituale, cât si practice.
De ce avem percepţii diferite despre acelaşi lucru? De ce  unii vedem binele acolo unde alţii văd rău? Şî care este, de fapt, lumea reală? Cea văzută de mine, sau ea este doar rodul imaginaţiei?
Creierul este un dispozitiv extrem de sofisticat, epicentrul a tot ceea ce suntem noi.
Oamenii de ştiinţă încă îi mai descoperă misterele.
Aşadar, ce este lumea din jur? Realitate sau imagine plăsmuită de creier? Depinde cine răspunde la acestă întrebare. Un solipsist va spune, fără urmă de îndoială că nu există absolut nimic în afara sinelui său. Că tot ceea  ce vede este doar  o imagine creată de propria imaginaţie.
Martin Gardenr, scriitor american specializat în matematica recreativă,  a caracterizat solipsismul ca fiind credinţa nebunească a faptului că doar sinele este real şi nimic altceva.
Cuvântul solipsism are origine latină, fiind compus din solus („singur”) şi ipse („sine”), însemnând sinele singur, sau sinele prin el însuși.
La polul opus, avem realismul. Cei care se declară „realişti” consideră că tot ceea ce este în jur există pur şi simplu. Multe persoane văd în acest mod lumea înconjurătoare.
Charles Sanders Pierce filosof şi logician american, a încercat să tragă linie între universul aşa cum este el şi felul în care lumea este filtrată de simţurile noastre.
Dar cum ştim care este realitatea pură a universului, dincolo de simţurile noastre?
Descartes, marele filosof francez, a spus: „Din cauză că simţurile ne înşală uneori, nu există nici un lucru care să fie aşa cum ele ne fac să ni-l imaginăm.”
Oare cum s-ar fi schimbat lumea dacă eul nostru nu ar fi existat? Cât de mult a însemnat naşterea fiecăruia dintre noi pentru univers ? De ce ne aflăm pe pământ ?


G.E.S.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu